05 October 2015

03.10.2015 = Happy 1st Birthday Arfa

3 Oktober 2015 Sabtu lepas
Arfa turns 1 years old bebeh!
wahhh
pejam celik pejam celik
dah setahun dah anak aku

umur arfa 11 bulan dia dah boleh berjalan
omg..
she's toddler now
but u're still my baby in mama & babah heart

 Good Morning Aunties & Uncles!
Today is my birthday!
can u spot my tiny teeth?

yeahhh..gigi saya dah ada empat batang
saya suka gigit bahu mama & babah saya
mama: T_T

sempena umur saya dah masuk setahun
mama saya bagi chance kat saya makan sendiri
tengok tu...hebat tak saya?

hebat anak oii..
memang la bersepah, penat nak lap nak kutip lekit-lekit bagai
but its so fun!
suka tengok dia explore
sampai tertonggeng-tonggenglah..
hahaha

masa mula-mula nak bagi dia makan sendiri
aku ada la sebelah
bagi dia pegang sudu garfu (time ni garfu dah terbang -__-' entah mana entah)
ajar dia macamana nak pegang 
how to scoop n feed into her mouth
masa aku ada behave la kan
aku masuk je dapur cuci pinggan masak air
tengok-tengok dia dah atas meja!
(x__x)

dah duduk atas meja..susu tu dia tuang p buat lukis2 kat meja..dengan cereal lekat kat rambut..garfu terbang entah mana..cari-cari..tuhhh terbang sampai alas kaki pintu depan tuhh.. -__- patut takdak bunyi..pandai cari port landing ye!hmm!
tapi tengok dia happy..aku ok je..
memang dah standby fizikal dan mental 
memang dah expect akan bersepah
sebab tu awal-awal dah sediakan kain lap basah dengan bekas

tapi itulah
weekend jelah kot aku bagi dia makan sendiri 
hari berkerja..hmm..mungkin tak kot..
aku rasa tak kuat mental fizikal if weekdays..
kang aku dah letih-letih balik kerja, tengok dia makan sepah-sepah..
takut kang aku terlepas marah kat dia
kesian la kan
budak tu tak bersalah pun
aku yang tak boleh control
so better tak payah
weekend je aku bagi dia makan sendiri

ape lagi ye

oh takde celebrate potong-potong kek ke keluar jalan ke apa
jerebu teruk kan weekend lepas
duduk rumah 
masak-masak 

hah lagi sikit nak lupe

sempena dia dah setahun ni
baru la berani nak bagi dia makan makanan pejal
sebelum ni bubur kan
1st trial
makan nasi lembik-lembik sikit
n lauk kentang telur masuk kicap dulu
lauk dia suka sangat!
tapi bila dia makan nasi 
jadi tersedak..batuk abis tersembur keluar balik nasi
tak banyak pun aku suap
guna sudu untuk makan bubur jugak
so not yet nasi for arfa
bubur lagi k!

keh dah 4.30pm..
nak balik..ta-ta!


ekh boleh ekh penutup cam gini je..
hahaha
lantak la situ.. ;p


1 comment:

mOnamie said...

bila aunty nak dukung nihh, dah berjalan dah ha!! happy 1 yr arfa comel! semoga jadi anak bijak dan solehah, semoga sentaiasa dalam RahmatNya. Amin